Ortodonti tedavilerde en fazla merak edilen sorulardan biri ortodonti tedavisinin ne kadar süreceği ve ortodonti tedavisi sonucunun ne kadar başarılı bir şekilde tamamlayacağıdır. Hekimlerin sıklıkla karşılaştıkları sorulardan bir diğeri de ortodontik tedavi sonucunun ne kadar kalıcı olacağı yönündedir. Ortodonti tedavilerde kullanılan braketler yani diş tellerini estetik görüntü kaygısı, daha acılı ve ağrılı bir süreç olması, yaşam konforunu bozabilmesi sebebiyle kullanmak istemeyen hastalar alternatif ürün olan şeffaf plak ya da saydam plak da denilen şeffaf plakları tercih etmektedirler.Yıllardır alışılagelmiş olan metal diş tellerinin yerine şeffaf plakların kullanımı henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Hastalar için ortodonti şeffaf plak tedavi sürecinin istenileni verip veremeyeceği ve ne kadar başarılı olacağı merak konusudur.

 

Ortodonti Şeffaf Plak Tedavi Sürecinin Başarısı Nelere Bağlıdır?

Şeffaf plak tedavisinin başarısında plakların kullanım alanının doğru belirlenmesi yani vakanın şeffaf plak kullanımına uygunluğu çok önemlidir. Doktorların tedavi süresince bulundukları tavsiyelere ve şeffaf plak kullanım kurallarına uyulmalıdır. Buradan anlayacağınız üzere şeffaf plak tedavisi sadece doktora veya sadece üretici firmaya değil aynı zamanda hastaya da bağlıdır..

 

Ortodonti Şeffaf Plak Tedavi Sürecinde Hasta Etkisi
Şeffaf plak tedavisinin başarılı sonuçlar vermesi konusunda doktorlara göre hastalara daha çok iş düşmektedir. Hastalar ortodonti rahatsızlıkların tedavi sürecinde doktorlarını dinlemeli ve  ölçüler alınırken doktorlarına yardımcı olmalıdır. Yanlış bir çene hareketi, tükürük ve dil hareketleri doktorların yanlış ölçü almasına neden olur. Alınan yanlış ölçü tedavi sürecinin uzamasına veya istenilen sonucu vermemesine neden olur. Hastalar şeffaf plaklarını gerektiğinde rahatça çıkarabilirler. Ancak şeffaf plak tedavisinde plak günde en az 20 saat kullanılmalı ve bu sürenin altına düşülmemelidir. Çok sık takıp çıkarmak doğru bir hareket olmamakla beraber şeffaf plak tedavi sürecini olumsuz etkileyip süreci uzatabilir. Şeffaf plaklar çıkarıldığında kutusuna konulması zorunludur.Plakların kutusuna konulmayıp peçeteye sarılması,poşete konulması gibi durumlar plağın yapısını bozmaktadır. Şeffaf plak ağızdayken sıcak,soğuk ve asitli içecekler tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Yemek yerken kutusuna koyulmalı ve akabinde ağız temizliği yapılıp geri takılmalıdır aksi taktirde şeffaf plak tedavisi beklenen performansı gösteremez. Hastalar şeffaf plak tedavisi sürecinde plaklarını iki haftada bir değiştirmeli ve bu konuya özen göstermelidir.